Koszyk0Twój koszyk jest pusty.

Koszyk

0

Twój koszyk jest pusty.

racje żywnościowe

Racja żywnościowa nazywana również racją polową, racją wojskową lub żywnością turystyczną to zestaw żywności przeznaczony do spożycia przez jedną osobę. Pierwsze racje wojskowe powstały na początku XIX wieku, kiedy Peter Durand opatentował sposób na zamknięcie żywności w stalowych puszkach. Racje wojskowe wydawane są żołnierzom, gdy nie mają oni dostępu do ciepłego posiłku z kuchni polowej. Żywność wchodząca w skład racji żywnościowych powinna być trwała i nadawać się do przechowywania poza warunkami chłodniczymi, zajmować mało miejsca i jak najmniej ważyć przy zachowaniu jak największej wartości kalorycznej. Ponadto racje żywnościowe powinny być odporne na bardzo wysokie i niskie temperatury, aby były zdatne do spożycia w ekstremalnych warunkach klimatycznych. Przykładowy skład racji żywnościowej to suchary lub inne trwałe pieczywo, konserwy mięsne lub rybne, kawa rozpuszczalna lub inny napój instant, cukier lub miód, baton wysokoenergetyczny, żywność liofizowana, suszona wołowina lub inne suszone mięso.

Wybrane Filtry:

Znaleziono 33 produkty

Znaleziono 33 produkty

Najnowsze opinie
zamknij
E-mail Ikona Zadzwoń:
71 347 47 00