tel. 71 347 47 00
Koszyk0Twój koszyk jest pusty.

Koszyk

0

Twój koszyk jest pusty.

Powrót do listy porad

Zasady obchodzenia się z nożem

Jeżeli zdecydowałeś się już zainwestować w solidny nóż, lub rozważasz taką inwestycję, dobrze jest zapoznać się z kilkoma prezentowanymi przez nas radami dotyczącymi zarówno samego użytkowania noży, jak i dbania o nie tak, aby służyły nam jak najdłużej. Poniżej prezentujemy krótki poradnik jak bezpiecznie używać noża, jak poprawnie go naostrzyć oraz jak go skutecznie konserwować.

Zasady bezpieczeństwa

Nie obciążaj głowni noży składanych

W przypadku noży składanych nie obciążaj celowo głowni w kierunku złożenia! Blokada chroni palce dłoni przed przypadkowym zamknięciem się noża podczas pracy, może jednak zawieść w przypadku świadomego nadużycia. Grozi to poważnym zranieniem!

Ostrze kieruj od siebie

Pracując nożem pamiętaj aby zarówno czubek jak i krawędź tnąca były skierowane na zewnątrz Twojego ciała oraz z dala od osób postronnych. Zapobiegnie to wypadkowi w sytuacji zerwania lub ześlizgnięcia się ostrza z ciętego materiału.

Wycieraj od strony grzbietu głowni

Wycierając głownię noża, rób to zawsze od strony nienaostrzonej, gdyż materiał szmatki może ulec przecięciu, a dłoń zostanie poważnie zraniona. W przypadku głowni obosiecznych należy zachować szczególną ostrożność.

Konserwacja

Głownia

Głownie noży z wysokowęglowych stali narzędziowych i sprężynowych (Carbon V, SK5, A2, D2, M2, O1, 1095, 1085, 1055, 50 HS) mogą rdzewieć pod wpływem wody, soku z warzyw i owoców, wilgoci oraz potu. Dlatego należy je po każdym użyciu wytrzeć do sucha. Raz na jakiś czas warto przetrzeć taką głownię szmatką nasączoną olejem do broni lub preparatem odrdzewiającym na bazie oleju. Stale nierdzewne 154CM, ATS34, VG10, 440V (S60V) rdzewieją tylko w bardzo agresywnym środowisku i wymagają jedynie sporadycznej konserwacji w postaci przetarcia raz na parę miesięcy szmatką nasączoną olejem. Stale nierdzewne S30V, 440C, 440B, 440A, Aus6, Aus8, 420 praktycznie nie wymagają żadnej konserwacji.

Mechanika

Należy dbać, aby elementy blokujące głownię noża składanego nie były zanieczyszczone pyłem, nitkami, włosami ani resztkami ciętych materiałów - w przeciwnym razie blokada może nie trzymać wystarczająco pewnie lub w ogóle nie zadziałać. Zazwyczaj wystarczy przepłukać mechanizm pod strumieniem ciepłej wody, następnie wysuszyć. W przypadku większych zanieczyszczeń - np. sierści zlepionej krwią - trzeba usunąć brud za pomocą szczotki lub kawałka drutu. Bardziej skomplikowane lub trudno dostępne mechanizmy czyścimy sprężonym powietrzem.

Nie zaleca się stosowania większych ilości środków smarujących na części ruchome noża składanego, ponieważ stanie się to przyczyną przylepiania pyłu i brudu, a smar na blokadzie zmniejsza jej pewność trzymania. Wystarczy jedna kropla lekkiej oliwki do broni w okolicach osi obrotu głowni. Po kilku otwarciach/zamknięciach usunąć szmatką nadmiar środka smarującego.

Rękojeść

Rękojeści drewniane oraz ze sprasowanych pasków skóry wraz z wycieraniem się swej powierzchni tracą pierwotną odporność na działanie wody i wilgoci, warto je więc od czasu do czasu osuszyć i zakonserwować oliwką lub specjalnym woskiem. Rękojeści z rogu, micarty, stali nierdzewnej, z tworzyw sztucznych formowanych metodą wtryskową oraz z laminatów typu G10 czy CarbonFiber praktycznie nie wymagają żadnych zabiegów konserwacyjnych.

Pochwa

Skórzane pochwy na nóż należy chronić przed wodą i wilgocią, a w przypadku mocnego zamoczenia osuszyć i zakonserwować. Pochwy z tkaniny Kordura są odporne na działanie wody i wilgoci, mogą jedynie strzępić się w kontakcie z ostrymi przedmiotami - w takim wypadku miejsce uszkodzenia pochwy delikatnie przypalamy zapalniczką lub zgrzewamy postrzępione włókna nylonowe rozgrzanym kawałkiem metalu. Pochwy z Kydeks'u, Concealex'u, Secure-ex'u, ABS i innych twardych tworzyw sztucznych nie wymagają żadnych zabiegów konserwacyjnych - warto je jednak od czasu do czasu wypłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć, ponieważ drobiny piasku zawarte w brudzie i pyle, jaki osadza się w pochwie, mogą porysować, a nawet stępić głownię noża.

Ostrzenie noża

Nie należy ostrzyć noża na wysokoobrotowych tarczach ściernych, gdyż doprowadzi to do rozhartowania stali, a tym samym do utraty takich jej właściwości jak twardość i odporność na ścieranie. Do ostrzenia noży służą przeznaczone do tego ostrzałki, które można podzielić na:

  1. Wymuszające stały kąt ostrzenia np: Ka-Bar Redi-Edge, Lansky Easy Grip, Gerber Pocket Sharpener, czy większe zestawy takie jak firmy Lansky.
  2. Wymagające utrzymania kąta ostrzenia przez ostrzącego. Mają one postać płaskich kamieni oraz okrągłych prętów. Te ostatnie polecane są szczególnie do głowni o profilu recurve i kukri, gdyż płaska powierzchnia osełki nie uchwyci wklęsłej części ich ostrzy.

Dla większości noży optymalny kąt ostrzenia wynosi około 20 stopni na stronę:

Kąt ostrzenia noża

Sekwencja ruchu ostrzenia:

Sekwencja ruchu ostrzenia

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej zobacz nasz poradnik o tym czym i jak ostrzyć noże.

Tutaj możesz sprawdzić wysokiej jakości akcesoria do ostrzenia

Zasady użytkowania

Używaj nóż do cięcia

Nóż to narzędzie przeznaczone przede wszystkim do cięcia. Używanie noża do podważania, jako łomu, tudzież jako otwieracza do puszek grozi jego nieodwracalnym uszkodzeniem nie objętym rękojmią ani gwarancją producenta.

Nie rozkręcaj noża

Nie rozkręcaj samodzielnie noża składanego! Niektóre noże wymagają bardzo precyzyjnego spasowania układu głownia-blokada, w związku z czym niedokładne złożenie mechanizmu blokującego w warunkach domowych skutkować może niebezpieczeństwem niekontrolowanego zamknięcia się noża podczas pracy. Ponadto większość producentów zastrzega, iż samodzielne rozkręcenie noża będzie traktowane jako nieautoryzowana naprawa, co jest równoznaczne z utratą gwarancji.

Nie rzucaj nożem do tego nieprzeznaczonym

Do rzucania najlepiej używać tylko przeznaczonych do tego modeli noży. Rzucanie innymi nożami, a zwłaszcza nożami składanymi, może doprowadzić do ich poważnego, zwykle nieodwracalnego uszkodzenia, nie objętego rękojmią ani gwarancją producenta.

Ostrz swój nóż

Staraj się nie doprowadzać do poważnego stępienia noża - zaoszczędzi to czasu i zmniejszy zużycie noża.  Mocno stępiona lub wyszczerbiona krawędź tnąca wymaga znacznie więcej pracy i zebrania znacznie większej warstwy stali niż regularne podostrzanie noża.

Dbaj na czym kroisz

Unikaj krojenia na ceramicznym bądź stalowym podłożu, gdyż spowoduje to gwałtowny spadek ostrości, najczęściej nieadekwatny do pracy, jaką chcieliśmy wykonać.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą akcesoriów do noży oraz z pełną ofertą noży, scyzoryków i narzędzi.

zamknij