tel. 71 347 47 00
Koszyk0Twój koszyk jest pusty.

Koszyk

0

Twój koszyk jest pusty.

Powrót do listy porad

Rodzaje krawędzi tnących

Poza cechami takimi jak rodzaj stali i kształt głowni o przydatności noża do danej pracy decyduje krawędź tnącą. Zależnie od materiału z jakim pracujemy i sposobem cięcia (np. rozcinanie, cięcie precyzyjne, rąbanie, struganie) raz bardziej przydatne będzie nam ostrze gładkie, a raz ostrze ząbkowane.

Plain - ostrze gładkie

Ostrze gładkie
Ostrze gładkie

Ostrze gładkie. Podstawowy typ ostrza zarówno dla noży składanych jak i z głownią stałą. Jego najważniejsze zalety to łatwość ostrzenia oraz jednolita krawędź tnąca ciągnąca się od progu po czubek głowni, co jest istotne w pracach typu obieranie owoców czy struganie. Umożliwia płynne, precyzyjne cięcie. Polecany do większości codziennych zastosowań.

Serrated - ostrze w całości ząbkowane

Ostrze w całości ząbkowane
Serrated - ostrze w całości ząbkowane

Ostrze w całości ząbkowane, zazwyczaj tylko ostatnie 5-10 mm od strony czubka pozostawia się gładkie. Sprawdzi się tam gdzie z założenia trzeba ciąć materiały twarde typu tworzywa sztuczne oraz włókniste takie jak liny i tkaniny, a więc głównie w nożach dla ratowników, nurków i żeglarzy. Ponadto dłużej zachowuje zdolność skutecznego cięcia niż ostrze gładkie z tej samej stali. Niestety nie nadaje się do precyzyjnego cięcia, strugania, ani rąbania. Do ostrzenia wymaga precyzyjnych pilników lub specjalnie ukształtowanych osełek.

Combo - ostrze częściowo ząbkowane

Ostrze częściowo ząbkowane
Combo - ostrze częściowo ząbkowane

Ostrze częściowo ząbkowane, najczęściej na 2-3 centymetrowym odcinku od strony rękojeści. Ze względu na uniwersalność często znajduje zastosowanie w nożach taktycznych przeznaczonych dla służb mundurowych i miłośników surwiwalu. Jego wadą jest stosunkowo mała długość zarówno gładkiej krawędzi tnącej jak i ząbkowanej.

 

Sprawdź naszą pełną ofertę noży.

zamknij