Chat with us, powered by LiveChat

Zamów do 23:59 - kurier DHL z dostawą na jutro!

00 g 00 m 00 s
Schowaj Czytaj więcej

Poszukując noży kuchennych wysokiej jakości, warto zapoznać się z profilem japońskiej firmy Kyocera. Noże kuchenne tego producenta wykonywane są z najwyższej jakości ceramiki. Sama firma rozpoczęła swoją działalność w 1959 roku w Kyoto. Ich specjalizacją były produkty wykonywane z wysokiej jakości ceramiki. Dzięki renomie swoich produktów, już dekadę później, firma otworzyła swoje przedstawicielstwa w USA i Niemczech. Warto zaznaczyć, że ich produkty ceramiczne to nie tylko noże, ale także części do elektroniki, produkty medyczne i dentystyczne. Działania w tego typu branżach, wymagają zachowania najwyżej jakości i precyzji w procesie produkcyjnym, dzięki czemu końcowy użytkownik otrzymuje produkt o doskonałej żywotności. Obecnie Kyocera jest prężnie rozwijającą się firmą, działającą w kilku różnych branżach.

Noże kuchenne Kyocera wykonywane są z materiałów ceramicznych wytwarzanych na bazie dwutlenku cyrkonu i węglika cyrkonu. Firma ta jest jedną z pierwszych, które wprowadziły na rynek noże z tego materiału. Dzięki stosowaniu zaawansowanych materiałów ceramicznych o bardzo dużej gęstości, ich produkty są odporne na ścieranie, przez co długo utrzymują ostrość. Produkcja takiej ceramiki może odbywać się w temperaturze nawet 1500ºC oraz pod naciskiem blisko 20 000 t/m². Tak wytworzony materiał, po właściwym naostrzeniu, oferuje bardzo dobre trzymanie ostrości. Do kolejnych plusów warto dodać wyeliminowanie możliwości rdzewienia ostrza oraz obojętność chemiczną, dzięki czemu krojone nimi produkty nie zmieniają smaku ani koloru. Mimo upływu lat, noże kuchenne Kyocera dalej produkowane są w duchu dawnej japońskiej tradycji. Linie wypuszczanych noży bardzo często nazywane są zgodnie z głównymi koncepcjami, które przyświecały producentom w momencie tworzenia projektu. Przykładowo seria Bio wyzbyta jest wszystkich możliwych materiałów plastikowych. Rękojeść wykonana jest z organicznego tworzywa, a opakowanie nie zawiera plastiku. Dodatkowo większość z dostępnych noży japońskiego producenta, w dalszym ciągu jest ręcznie ostrzona.

Oprócz stosowania najwyższej jakości ceramiki do produkcji ostrzy, Kyocera dba, aby nóż był przyjazny w dotyku. Do tworzenia rękojeści stosuje się produkty o wysokiej jakości. Można tutaj spotkać materiał taki jak Pakkawood, który jest laminowanym drewnem brzozowym lub klonowym. Taka rękojeść, oprócz wspaniałego wyglądu, oferuje dobrą odporność na wilgoć oraz ciepło. Jest to materiał, który został zaprojektowany specjalnie do tworzenia rękojeści noży już w 1948 roku. Chcąc dbać o ostrze ceramiczne, by zachować odpowiednią ostrość, warto unikać krojenia na szklanych deskach. Ostrza tego typu są mniej odporne na upadki niż ich odpowiedniki wykonane ze stali. Pod warunkiem odpowiedniej eksploatacji, możemy posiadać świetne ostrze, które sprawdzi się w wielu kuchennych wyzwaniach. Chcąc zakupić ostrze o kultowej japońskiej jakości, warto zainteresować się właśnie nożami kuchennymi Kyocera, które znajdziecie w ofercie sklepu Militaria.pl. Zachęcamy do zapoznania się z dostępnymi modelami noży.